sâmbătă, 19 septembrie 2020

Danemarca tara vikingilor.

 

Danemarca tara lui Hamlet, dar si a lui Hans Christian Andersen, tara vikingilor.

 

Hamlet- una din replicile celebre : “Totul este sa fii pregatit.”..

 

Vikingii sau normanzii au fost comercianți, exploratori și războinici scandinavi care, în perioada anilor 700–1050, au dominat jumătatea nordică a Europei. După unele izvoare istorice, vikingii ar fi atins chiar coasta Americii de Nord (Wikipedia)

 

 


Cu gandul la Danemarca, anul trecut pe vremea asta vizitam o tara extraordinara, care m-a impresionat in mod special mi-a placut  modul organizat si firesc cum se desfasoara viata, o viata fara stres, cu oameni relaxati, o tara curata, fara poluare, mi-a placut  in mod special vibratia orasului Copenhaga, un oras fabulos..

 


Vizitand Copenhaga, anul trecut in septembrie, am vazut un oras spectaculos, cu oameni interesanti, relaxati, cu zambetul pe fata. Mergeam pe strada si ma uitam la fetele acestor oameni draguti, frumosi, relaxati.

 





Danemarca – tara aflata in top ca fiind cu cea mai mica coruptie sau tara cu cei mai fericiti oameni , in clasamentul intocmit de ONU.

Copenhaga, capitala daneza s-a clasat in 2008 ca fiind  orasul in care se traieste cel mai bine in lume, numita si orasul fericirii.

 

Regatul Danemarcei cuprinde Insulele Feroe si Groenlanda.

 

Tarile nordice sunt renumite pentru conditiile de viata foarte bune, fericire si calitatea vietii.

Copenhaga este capitala tarii de peste 600 de ani, este cel mai mare oras din Scandinavia, cu o populatie de 1,7 milioane locuitori.

Cu cea mai veche monarhie din lume, Regele Erik al VII-lea si-a stabilit aici resedinta in anul 1417.

 

Am vizitat anul trecut Danemarca, tara lui Hamlet dar si a lui Hans Christian Andersen, de la nasterea carua s-a comemrat 200 de ani. Una dintre cele mai frumoase povesti, dar triste, este Mica Sirena (Zana Marii) scrisa de Hans Christian Andersen, povestitorul danez, in care frumoasa sirena din adancurile marii se indragosteste de un print, dorind sa renunte la tot pentru a ramane cu printul si sa aibe o viata pamanteana.  Sa fie esenta idealului la care aspiram, de multe ori cu sacrificii.

 

Zborul a fost din Bucuresti- catre Copenhaga,  a durat  in jur de 3 h si 30 minute. 

 

Mi-a placut modul profesionist in care un danez aflat in aeroport ne-a oferit informatii.

 

Copenhaga este un oras superb, cu cladiri impresionante, un oras in care in zona centrala nu circula autoturisme, doar un numar impresionant de biciclisti.           Mi-au placut mult oamenii din Danemarca, emeile sunt distinse, frumoase. Danezii sunt foarte corectii, educati, cu simtul umorului.

 

Ceea ce a fost surprinzator pentru noi, desi era luna septembrie, a fost clima care era extrem de schimbatoare, in aceasi zi ploua cu galeata, batea vantul, dupa care iesea soarele. Danezii mergeau prin ploaie cu bicicleta.

Din Copenhaga am vizitat fiind la mica distanta, orasul   Malmo, un oras din Suedia, cele 2 orase fiind unite Podul Oresund,  avand o zona  peste stramtoarea cu acelasi nume... cel mai lung pod rutier şi feroviar din Europa, care conectează Suedia şi Danemarca. Aces

t pod spectaculos se transformă într-un tunel subacvatic conectând Danemarca si Suedia.

In Malmo m s-a parut foarte frig, batea si vantul tare.

In tren insa am avut un spectacol oferit de un baietel de vreo 4-5 anisori, frumusel foc, blond cu och albastri, care statea in bratele mamei sale si care s-a pus cu capul in jos tinut de mainI de mama lui, si se uita cu ochii crucis la fiica mea, astfel dorea sa ii atraga atentia. Foarte simpatic, suedezii au un simt al umorului foarte dezvoltat. Ce-i drept m-am si complimentat cu un suedez, acolo trebue sa fi foarte atent la pista de biciclist, no fiind obisnuiti sa fim atent  ma mult la masini.


Am vizitat Castelul Rosenborg

, construit in stil renascentist si datand din secolul 17, a fost construit drept resedinta de vara de catre Christian al IV-lea. Are o supera gradina, frumos aranjata si ingrijita. Castelul are 24 de camere cronologic aranjate sunt pline pana la refuz cu artefactele familiei regale. Coboara in pivnita pentru a vedea bijuteriile coroanei (inclusiv coroana si spada incrustata cu pietre pretioase apartinandu-i lui Christian al III-lea si Sala Cavalerilor). 

 




.




 

Nyhavn, portul din Copenhaga

Den Nye Havn, "Noul Paradis", a fost la inceput un port comercial foarte aglomerat unde ancorau vase din intreaga lume

Pe perioada verii, Nyhavn este locul ideal pentru a va bucura de o cina perfecta din preparate proaspete. astazi casele vechi si incantatoare au fost renovate pentru a le fi redat farmecul de odinioara. Imediat au inceput sa rasara o multime de restaurante dintre cele mai selecte.

 

 

La numarul 9 se gaseste cea mai veche casa din Nyhavn - aceasta dateaza inca din 1681 iar designul sau nu a fost modificat de atunci. Multe dintre casele ce se gasesc de-a lungul cheiului au fost casele unor personalitati marcante. Hans Christian Andersen a locuit la numarul 20, aici fiind si locul unde a scris cateva dintre cele mai cunoscute povestiri si basme ale sale. De asemenea, acelasi Hans Christian Andersen a trait 20 de ani la numarul 67 si alti doi ani la numarul 18.


Am mancat si noi la una din terasele din port, ne-am adapostit de o ploaie torentiala, iar eu chiar mi-am luat un ceai care m-a prins foarte bine. In schimb, bucataria daneza nu exceleaza, la fel ca si cea din Marea Britanie. Adica ne-au adus niste sandiwch-uri cu somon, o branza gen almete si niste verdeata. Noroc cu prietenii care s-au mutat in Danemarca, ca am mancat  foarte bine la ei.

 

Din Copenhaga am mers peste 5 h cu un autocar catre orasul Aalborg.

Skagen este o renumita statiune turistica daneza, situata in cel mai nordic punct al peninsulei Iutlanda. Cel mai atractiv obiectiv turisitic al acestui loc este plaja nisipoasa Grenen, acolo unde Marea Baltica se intalneste cu Marea Nordului, dar cele doua ape nu se amesteca, deoarce au densitati diferite.

Aici are loc un fenomen inedit: valurile celor doua mari vin din ambele directii, perpendicular pe tarm, si poti sta cu picioarele fix unde se intalnesc cele doua ape. Practic, esti in doua mari in acelasi timp.

 




 

 

 

 

 Alte aspecte pe care le-am remarcat: grija pentru natura, totul este frumos amenajat, oamenii planteaza copaci in jurul caselor lor. Folosesc resursele naturale, energa eoliana produce energia tarii dar si pentru export. Este una dintre tarile cu o tehnologie avansata, chiar la aeroport erau aparate de checkin automate, mult mai multe decat in Berlin de exemplu. In plus in Danemarca platile se fac 99.99 % cu cardul sau telefonul, scanarea produselor in supermarket se poate face  la case automate.





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu