Un desert care a cucerit lumea relativ recent, deși are o istorie de câteva secole: cheesecake-ul.
Este o prăjitura cu brânză pe care o intalnim în
bucătăriile multor popoare, insa aceasta se regaseste intr-o forma asemanatoare
chiar și în Grecia Antică, înainte ca romanii să
o cucerească.
Cea mai recentă atestare a unui cheesecake este
făcută de medicul grec Aegimus (secolul al 5-lea î.Hr.), care a scris o carte
despre arta de a face brânzeturi. Mai sunt inca două rețete, a două prăjituri de tip cheesecake, pregătite pentru ritualuri
religioase, cu denumiri date de romani: placenta și
libum. Dintre acestea, placenta este cea apropiată de cheesecake-ul pe care îl știm noi astăzi. Anticii ofereau aceste dulciuri zeilor, în cadrul
ritualurilor, dar și atleților, fiind servite la primele Jocuri Olimpice, în anul 776 î.e.n.,
potrivit istoricilor.
O versiune mai modernă a reţetei a fost
descoperită într-o carte de bucate englezească de la 1390, fapt care i-a
determinat pe britanici să îşi asume „paternitatea” desertului.
Cheesecake-ul de astăzi, pe care îl găsim în
majoritatea restaurantelor, are la origine o reţetă dezvoltată în New York, în 1872.
Totuşi, cheesecake-ul a fost răspândit în Europa de italieni, iar în America a ajuns
abia odată cu imigranţii.
In Statele Unite si Canada
se foloseste crema de brânză; în Italia se folosesc brânzeturile de tipul: ricotta
si mascarpone; in Germania, Olanda si Polonia
utilizează quark.
Stilul asiatic de cheesecake include matcha (ceai
verde praf japonez), lychee si mango. Torturile in stil asiatic sunt mai putin
dulci si au o textura mai usoara.
In Australia,
prajitura cheesecake este varianta fara coacere, iar aromele obisnuite includ fructul
pasiunii, ciocolată, zmeură, lamaie, caramel si
vanilie.
Reteta:
Prima
varianta este un desert fara coacere, fiind foarte gustos si racoritor, este
ideal pentru o masa festiva de Revelion sau aniversare
Blat I: 200 g biscuiti, 80 g unt
Crema: 400 g crema de branza dulce,
300 ml iaurt, 300 ml smantana pentru
frisca
secret: Smantana pentru frisca
Dorna
200 g zahar, ½ lingurita sare, 1
lingurita esenta de vanilie,
1 pachet de zahar vanilat, 15 g
gelatina pentru prajituri
Décor: 200 g fructe de padure. Se pot folosi si
alte fructe ca de ex: capsuni, piersici, zmeura, etc.
Blat I:
Macinam biscuitii si amestecam cu untul
topit. Turnam in tava si tava la frigider.
Crema:
Se topeste gelatina in cateva linguri
de apa rece, se lasa 10’. O topim la bain-marie (pe baie de abur). Gelatina nu
trebuie sa fiarba, pentru ca isi pierde proprietatile de inchegare. Se topeste
pana devine lichida, amestecand tot timpul.
Amestecam cu blenderul crema branza, zahar si
½ iaurt pana se obtine o compozitie omogena. Se adauga sarea si mai amestecati
inca un minut.
½ iaurt +gelatina. Se lasa la racit,
dupa care se amesteca cu branza.
Frisca lichida se amesteca cu zaharul
vanilat si se bate pana devine pufoasa. Se incorporeaza in crema de branza.
Crema se poate imparti in douaparti: in
una se pun fructele. Se tine la frigider.
Tava
tapetata cu biscuiti se scoate de la frigider si se toarna compozitia de branza
si se pune la frigider o jumatate de ora. Dupa care se adauga si crema cu
fructe si se da la frigider 2 ore.
Se
poate folosi si un blat copt.
II
Blat: 400g faina, 200 g unt, 1 ou, 50 g zahar, putin lapte
Se amesteca ingredientele pana se obtine un
aluat nisipos, se intinde cu sucitorul si se pune la frigider 30 min.
Se incinge cuptorul la 180 grade. Se acopera
cu hartia de copt si se tine la cuptor 15 min, dupa care se indeparteaza hartia
si se rumeneste inca 5-10 min.
Pofta
Buna!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu