joi, 20 august 2015

WROCLAW – orasul piticilor - Polonia



Cu multumiri speciale oamenilor minunati care au facut posibila vizita in Polonia si lui Florentin pentru pozele minunate.

Polonia (în poloneza Polska) este o tară din  Europa Centrala, care se învecinează cu Germania la vest, cu Cehia si Slovacia la sud, cu  Ucraina si Belarus la est si cu Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca si Suedia. Capitala este Varsovia.

Pentru ca am avut sansa sa vizitez Polonia in anul 2008, despre impresia deosebita pe care mi-au facut-o oamenii de acolo, oameni cu o demnitate, liberi, veseli, curajosi, patrioti.

Zilele trecute chiar ma gandeam la polonezi, si citeam din memoriile unui om extraordinar, istoricul remarcabil si omul de o inalta probitate morala si umana, un roman de o cultura remarcabila, istoricul Nicolae Iorga spunea despre polonezi ca sunt, asa cum i-am cunoscut si eu, oameni cu demnitate si curaj, pentru care exista valori adevarate.



In muzica clasica, Polonia are unul din mari compozitori, printre favoritii mei Frédéric Chopin, iar in literatura Henryk Sienkiewicz, iarasi printre preferatii mei, care a scris renumitele romane “Potopul” si  "Quo Vadis“.

Mi-am reamintit de faptul ca in aeroporturi mai ales in Varsovia era paza militara, inca au ramas ramasite din faptul ca Polonia a fost in pactul de la Varsovia. Asa ca inca se mai luau masuri de securitate.

Polonia imi este apropiata din vremea adolescentei, cand mergeam la mare si intalneam poloneze care veneau cu marfuri de calitate, pe care le gaseam la vremea aceea in Romania.

Polonia este una din tarile mari din Europa, situata in centrul acesteia. Este o tara care imi aminteste de Romania asa cum era cu ani in urma, oamenii sunt prietenosi, relaxati.

Am vizitat partea nord-vestica a Poloniei, orasul Wroclaw care este centru studentesc si cultural, un oras superb, cu cladiri frumoase, colorate, cu arhitectura deosebita, un oras plin de viata si culoare.









 

Wrocław (in limba germana Breslau)  a fost capitala Sileziei si a fost sub mai multe stapaniri - Imperiul Habsburgic, Prusia, Germania, ceea ce a facut sa fie locuit in majoritate de populatie germanica pana la cand a fost integrat de statul polonez, dupa al doilea razboi mondial.



Femeile poloneze sunt blonde cu ochi albastri, feminine si frumoase.

„Hala Centenarului” din Wrocław a fost înscrisă în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cele mai impunătoare clădiri sunt însă cele din mijlocul pieţei, grupate pe o suprafaţă aproximativ pătrată, dintre care, pe partea sudică, iese în evidenţă Wrocławski Ratusz, Vechea Primărie, a cărei construcţie a început la sfârşitul secolului al XIII-lea şi a continuat de-a lungul secolelor. Construcţia, un amestec de stil gotic şi renaissance, este de-a dreptul impresionantă, iar turnul de 66 m înălţime poartă un ceas astronomic (am si urcat pe scari), din secolul al XVI-lea. În prezent, Vechea Primărie adăposteşte Muzeum Sztuki Mieszczańskiej, Muzeul de Artă al Oraşului.





Am fost la un spectacol extraordinar, prezentand batalia de eliberare a polonezilor, redata in marime naturala, te impresioneaza atat spectacolul in sine, cat si respectul acordat acestui eveniment, era interzis sa vorbesti sau sa ai telefonul deschis, in semn de respect pentru eroii polonezi care si-au jertfit viata pentru libertate. Asa cum am aratat, Polonia a fost o tara greu incercata, dar urmasii acesteia sunt atat de patrioti si mandri de istoria lor, incat raman un exemplu demn de urmat.

Am vizitat orasul Wroclaw in luna mai, cand se lumina devreme dimineata, vremea era destul de placuta, am fost norocosi fiindca in general era mult mai ploioasa in acea luna.

Din punct de vedere culinar exista diferente fata de bucataria romaneasca si cea mediteraneana, preparatele fiind mult mai satioase si mai grele si datorita climei.
Mi-au placut extrem de mult coltunasii cu branza, cei mai buni pe care i-am mancat vreodata. Mancarea este gustoasa, insa trebuie sa te obisnuiesti cu aceasta mai intai.






Au o ciocolata foarte buna. Ca bautura au o vodka poloneza Zubrovka care se bea cu suc de mere.

Am fost la cumparaturi intr-un mall mare, asa cum stim marfurile din Polonia sunt de o calitate impecabila, raportul calitate-pret inclina cu mult in favoarea calitatii, produse frumoase si de o calitate remarcabila.
Impresionanta este simetria pe care o gasesti si in afara oraselor, totul este organizat, asezat, culturile aliniate, se vede stilul germanic.


Am vizitat un castel foarte frumos, ce a apartinut dinastie habsburgice, un castel cu o gradina superba cu Rhododendron, superbele flori tufa colorate de la alb, roz, rosu, superbe

  











2 comentarii:

  1. Bună,

    Interesantă abordare în prezentarea orașului Wroclaw, însă ai uitat să explici care-i treaba cu piticii pe care-i menționezi în titlu.
    Un al doilea aspect de menționat este castelul Ksiaz, care nu se află în Wroclaw, ci in Walbrzych, un oraș la vreo 70 km de Wroclaw. Și ar fi poate interesant și dacă ne-ai da mai multe detalii despre castel înafară de tufele de rhododendroni.
    Iar cel de-al treilea aspect pe care vreau să-l subliniez este poziționare geografică incorectă pe care ai făcut-o orașului. Wroclaw se află în partea de sud-vest a Poloniei.

    Toate cele bune,
    Sorin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună Sorin,

    Apreciez in mod special comentariul tau! Multumesc mult!

    Piticii sunt statuete pe care le găsim în oraşul Wroclaw.
    Castelul nu am avut ocazia sa-l vizitez in interior, insa gradina cu minunatele flori Rhododendron este superba.
    Da, orasul este in sud-vestul Poloniei

    Este foarte interesant cum ai găsit articolul.

    Iti doresc un an nou excelent!

    Elena

    RăspundețiȘtergere